„W firmie rodzinnej pasja to klucz do sukcesu” – Łukasz Kazberuk udziela wywiadu do FORBES

 „W firmie rodzinnej pasja to klucz do sukcesu” – Łukasz Kazberuk udziela wywiadu do FORBES

Dyrektor sprzedaży Kasol, prezes Ogólnopolskiej Izby Przetwórców i Ekspertów Runa Leśnego- Łukasz Kazberuk, opowiada w wywiadzie dla Forbesa o tym, jak wartości przekazywane z pokolenia na pokolenie budują fundamenty silnego biznesu. Sprawdź, jak pasja, zaangażowanie i wizja długoterminowego rozwoju wpływają na sukces firmy i marki Leśne Skarby!

 

Łukasz Kazberuk na początku wywiadu przybliżył czytelnikom nietypową historię firmy. Dlaczego nietypową? Ponieważ wszystko zaczęło się od pizzerii, powstałej w latach 80, na której miejscu obecnie stoi Willa Pastel – hotel, gdzie znajduje się również studio kulinarne, w którym opracowujemy unikalne receptury naszych produktów. Pizzeria była początkiem rodzinnej przygody z biznesem, która z czasem przerodziła się w coś zupełnie innego – w przetwórstwo runa leśnego.

 

Dziś po ponad 40 latach Kasol i nasza marka Leśne Skarby są jednym z liderów przetwórstwa runa leśnego. Codziennie pielęgnujemy tradycję, łącząc ją z nowoczesnym podejściem do biznesu. W naszej ofercie znajdują się nie tylko grzyby marynowane, ale także grzyby mrożone, grzyby świeże, grzyby suszone a także owoce leśne mrożone i przetwory z owoców np. dżemy.

 

Łukasz zapytany „dlaczego grzyby i runo leśne?” odpowiedział wprost, że atutem jest położenie Białegostoku wśród puszcz- Knyszyńskiej, Augustowskiej, Piskiej oraz Białowieskiej a także w pobliży Białorusi i Litwy, co sprawia dobrą dostępność do surowca. Naturalne bogactwa tych terenów w połączeniu z rosnącym zainteresowaniem państw zachodnich ( Niemcy, Francja a także Szwajcaria) otworzyły nam drzwi do sukcesu.

 

Od najmłodszych lat Łukasz, wraz ze swoim bratem Bartoszem pracowali w firmie w każde wakacje (oczywiście od kiedy było to dopuszczone kodeksem pracy). Praca polegała na najprostszych czynnościach: myciu/sortowaniu grzybów czy pomocy przy remontach.
„Ta wakacyjna praca dała mi dwie rzeczy, po pierwsze nauczyła mnie szacunku do pracy i do pieniędzy. Choć pieniędzy w domu nie brakowało, to rodzice nauczyli mnie, że biorą się one z pracy. Po drugie poznałem wtedy nasze produkty i to, jak działa firma od środka” mówi Łukasz. Kolejnym etapem były studia w Warszawie a następnie praca jako przedstawiciel handlowy aby wkrótce stać się dyrektorem produkcji w firmie Kasol. Aktualnie Łukasz Kazberuk odpowiada za całość działalności operacyjnej w firmie – zakupy, sprzedaż, planowanie wraz z realizacją produkcji.

 

Zarządzanie firmą- kto ma jakie stanowisko?

Łukasz wyjaśnia, że kluczowe decyzje dotyczące strategii firmy podejmowane są razem, we trójkę. „Ja jestem dyrektorem handlowym, a brat dyrektorem produkcji. Tata oficjalnie jest dyrektorem finansowym, ale wszyscy mówimy do niego „szefie”. On ma największe doświadczenie i przy tym jest niesamowitym wizjonerem. Ma umiejętność zauważania tendencji i potrzeb klientów dwa kroki wcześniej, niż dostrzeże to rynek. To jest unikatowe” – odpowiada na pytanie Łukasz.

 

Polskie grzyby podbijają świat!

            Dziś 50% sprzedaży firmy Kasol stanowi eksport na cały świat, a drugie 50% zajmuje rynek krajowy. W świat nie tylko są wysyłane słoiki czy puszki (grzyby marynowane, grzyby solone, grzyby sterylizowane, w naturalnej zalewie); zaopatrzamy Klientów również w grzyby suszone i grzyby mrożone.

Grzyby leśne są nie tylko powszechne w kuchni polskiej ale także są istotnym elementem kuchni włoskiej czy francuskiej. Jak twierdzi Łukasz, dzięki Włochom nasze polskie prawdziwki docierają na stół na całym świecie, a w Niemczech i Francji uwielbiają nasze kurki. Co do Polski – to polskie pierogi stały się międzynarodowym hitem, a wiadomo, że są one również z grzybami.

 

Pasja + profesjonalizm = sukces

            Jak mówi Łukasz, w firmie rodzinnej kluczowe są wartości, tradycja i zaangażowanie. Kiedy połączy się je z profesjonalnym podejściem i dbałością o rozwój, sukces staje się naturalną konsekwencją. W biznesie rodzinnym nie da się rozdzielić życia prywatnego i zawodowego – to praca 24 godziny na dobę.

Dziękujemy Forbes za możliwość podzielenia się naszą historią!✨

#BiznesRodzinny #LeśneSkarby #PasjaDoNatury #Sukcesja #Forbes #RodzinneWartości #PolskaJakość #GrzybyMarynowane #GrzybySuszone #GrzybyProducent #OwoceLeśne #Wywiad #ForbesWywiad #FirmaRodzinna #EksportGrzybów #WaldSchatz #ForestTreasures